Veel ondernemers vragen aan ons om hun website te laten namaken. In sommige gevallen willen ze een exacte kopie van hun website of hun huidige website (deels) laten nabouwen. Maar mag dat eigenlijk zomaar? en wat zijn de rechten van de eerdere partij die de website gebouwd heeft?
Een exacte kopie laten maken met behoud van de huidige CMS, Design, Content en Huisstijl is grotendeels afhankelijk van welke algemene voorwaarden je oude webbouwer hanteert en waar het ‘auteursrecht’ zich bevindt (bij de opdrachtgever of webbouwer). We lichten elk onderdeel even toe.
In een eerder verschenen artikel uit 2010 wordt al uitgebreid juridisch toegelicht wie de eigenaar is van een in opdracht gemaakte website (//bron//). De wetgeving gaat daarin nog uit van het auteursrecht. Hoofdregel is dan dat degene die het heeft gemaakt de rechten heeft en dus toestemming moet geven als je het wilt na laten bouwen. Dat je als opdrachtgever hebt betaald is niet relevant.
Bestudeer dus eerst goed de algemene voorwaarden en bekijk of het eigendom van de website overgaat naar de opdrachtgever, zodat je ook volledig eigenaar en rechthebbende bent van een website.
Een website kan gebouwd worden met verschillende beheersystemen zoals WordPress, Magento, Joomla, JimDo, WiX, etc. Als je vervolgens besluit om je website te laten nabouwen bij een andere partij betekent dit vaak dat je niet zomaar het CMS systeem kunt overnemen. Een nadeel van JimdDo of WiX website is bijvoorbeeld dat je deze nooit kunt //migreren// naar een andere partij.
Indien het wel mogelijk is om een kopie te maken van de zogenoemde ‘backend’ dien je wederom in de voorwaarden te kijken of dit is toegestaan. Let er ook op dat je nieuwe //website hosting// aansluit op je huidige backend. Zo kan een //Wordpress website// andere hosting nodig hebben dan bijvoorbeeld een //Magento website//.
Tegenwoordig hanteren de meeste kwalitatieve bureaus in hun voorwaarden dat het auteursrecht en gebruiksrecht bij de opdrachtgever komt te liggen bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van een logo voor je bedrijf, een website, een huisstijl of andere grafische beeldmerken. Kijk dit echter goed na, en verifieer dit desnoods door dit zwart op wit te krijgen. Zo voorkom je veel ellende als straks blijkt dat materialen niet volledig van jou zijn en je (flink) moet betalen voor het gebruik ervan.
Enkele redenen waarom bedrijven hun website laten nabouwen door een andere partij zijn vaak direct gerelateerd aan de huidige webbouwer óf geld-gerelateerd. Redenen die wij vaak horen zijn:
Zit je na te denken om je website te laten nabouwen? Neem dan ook meteen een aantal verbeteringen mee, zo profiteer je én van een ‘nieuwe’ website waarbij ook meteen een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. Wil jij je website laten nabouwen door Premium Online? Neem dan contact met ons op.