Wat is een conversie?

Website resultaten uiten zich vaak in een actie die een mogelijke bezoeker (en later klant) op je website kan maken. Dit noemen we een conversie. Een conversie is bijvoorbeeld een aankoop op een webshop, downloaden van een brochure, invullen van een contactformulier of opvragen van een offerte.

Conversie genereren

Maar wat zijn nu de factoren en omstandigheden om goede conversies te genereren? Waar moet je als ondernemer op letten om niet alleen een website en online marketing campagne te hebben, maar dat deze ook optimaal zijn ingericht en maximaal effect hebben op jouw business:

Factor 1: Doelstelling

Je hebt een online doelstellingen nodig om te weten of je website en marketing succesvol zijn. Doelstellingen zijn specifiek en meetbaar over een bepaalde periode. Deze worden vaak via de SMART methode opgesteld.

“Een doelstelling is bijvoorbeeld om 5 betaalde opdrachten van
5 nieuwe klanten per maand te genereren via marketing en website.”

Factor 2: Volume verkeer

Vergis je niet in het volume dat je nodig hebt om (genoeg) conversies te genereren. Je kunt wel een conversieverhouding hebben van 10%, maar als er maar 5 bezoekers op je website komen per dag is dit natuurlijk ook niet veel. Zorg voor voldoende verkeer. 500 bezoekers per dag is echt geen overbodige luxe voor een klein bedrijf.

Factor 3: Relevantie

Met voldoende verkeer alleen ga je het niet redden. Je hebt relevante bezoekers nodig die de intentie hebben om producten of diensten af te nemen. Relevant verkeer dus. Dit verkrijg je door je doelgroep te definiëren en op het juiste moment op de juiste plaats zichtbaar te zijn. Voorbeelden hiervan zijn het opzetten van Google Ads campagnes of zorgen dat je je website laat optimaliseren voor Google.

Factor 4: Juiste online kanalen

De juiste mix van relevante bezoekers op verschillende momenten in de klantreis is de gouden formule voor jouw business. Als je controle hebt over deze formule kun je jouw business flink laten groeien. Er zijn legio online kanalen beschikbaar en de marketingmix ziet er per bedrijf anders uit. Enkele voorkomende online kanalen:

 • SEO (gratis verkeer uit Google of andere zoekmachines).
 • SEA (betaald verkeer uit Google of andere zoekmachines)
 • Emailen naar je potentiele klanten, prospects etc
 • Social media campagnes
 • indien producten: Marketplaces
 • Display Advertising (via Google ads, platformen of andere bannermogelijkheden)

Er zijn nog ontzettend veel andere online marketing mogelijkheden.

Factor 5: Juiste offline kanalen (denk lokaal!)

Veel bedrijven zijn afhankelijk van klanten die lokaal zijn gevestigd. En om lokaal gelegen bedrijven te benaderen zijn offline kanalen zeer interessant. Vooral om bekendheid te genereren kun je bijvoorbeeld:

 • Lokaal folder/flyer met huis aan huis verspreiden.
 • Lokaal adverteren in weekkranten.
 • Regionale mailing per post versturen.
 • Sponsoring van lokale verenigingen.
 • Aanwezigheid op een beurs/markt/stand/supermarkt etc.
 • Een event organiseren.

En uiteraard kun je ook bij bedrijven langsgaan, bellen, netwerken, sponsoren, op een beurs staan of een event organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip: Indien je geld teveel hebt zijn regionale en landelijke (offline) media ook een optie. 🙂

Factor 6: USP’s

Als iemand je vraagt; Waarom moet ik bij jou iets kopen/afnemen, dan moet je daar een duidelijk antwoord op hebben. Dit moet dan weer duidelijk weergegeven worden op je website. Dit noemt men het onderscheidend vermogen en dit is de reden waarom een klant bij jou koopt en niet bij een concurrent.

Wil jij meer weten over goed onderscheidend vermogen creëren, kijk dan hier (2012) of hier (Engels)

Factor 7: Meten

Als je niets meet dan weet je ook niet hoe je organisatie ervoor staat. Meet je website bezoekers en conversies met een tool zoals Google Analytics.

Factor 8: experimenteer

Als je niets probeert dan weet je ook niet wat goed werkt. Experimenteer erop los op je website met je boodschap, informatie, USP’s, design etc. Elke keer als iets goed werkt dan bouw je daarop verder. Heb je genoeg verkeer, dan zijn A/B test programma’s ook een optie.

Factor 9: Denk realtime

Om je conversie een enorme boost te geven moet je denken aan realtime mogelijkheden. Potentiele klanten willen niet meer uren of zelfs dagen wachten tot ze een reactie krijgen van een offerteaanvraag of contactformulier. Ze willen meteen geholpen worden en weten wat het kost en wanneer ze iets kunnen verwachten. Mede daardoor zijn tools zoals website chat of een configurator met tarieven middelen waarbij een potentiele klant realtime antwoorden krijgt. Met een website chat kun je een bezoeker zelfs gelijk laten converteren en tot klant maken.

Factor 10: Investeer naar waarde

De laatste en misschien wel belangrijkste factor gaat over je investering. Wat is een bezoeker nu uiteindelijk waard en wat mag het kosten om deze te ‘kopen’. We schreven recent een artikel over ‘wat mag een website bezoeker kosten’ Dit is wellicht in eerste instantie meer dan je denkt.

Nu jij!

Je weet nu welke zaken van belang zijn voor het genereren van goede conversies. Bereken met behulp van bovenstaand artikel jouw ‘maximale prijs per bezoeker’ uit en gebruik deze KPI in je marketingmix. De gemiddelde opbrengsten van je marketingkanalen kun je bijvoorbeeld afstemmen op deze KPI. Dit betekent dat je op deze wijze kunt sturen op de klikprijs in Google Ads of andere betaalde kanalen waar je per bezoeker moet betalen. Wil je meer weten over een geschikt conversiemodel voor jouw bedrijf neem dan een contact op.

Je hebt een uitgekiende marketingstrategie nodig om het maximale uit je resultaten te halen. Maar hoe zorg je er nu voor dat het beste eruit wordt gehaald? Welke factoren zijn van invloed op conversie en hoe ga je als ondernemer daarmee om?

Gerelateerde artikelen

Misschien vind je deze ook interessant

Hoe gaat een website redesign in de praktijk?

Hoe gaat een website redesign in de praktijk?

Eens in de zoveel tijd wil je graag je bestaande website in een nieuw uiterlijk zien. In de webwereld heet…

7 voordelen van marketing in-house halen

7 voordelen van marketing in-house halen

Wil jij je marketing in huis halen met specialisten? Heb je er al goed over nagedacht? Marketing in-house halen kent…