Wat zijn WordPress Plug-ins eigenlijk?

Plugins zijn extra functionaliteiten die je kunt installeren en toevoegen aan een standaard WordPress website. Er zijn meer dan 58.000 plug-ins voor WordPress beschikbaar. Deze plug-ins zijn gemaakt door allerlei verschillende ontwikkelaars. De meeste ontwikkelaars werken regelmatig deze codes om deze veiliger te coderen, nieuwe functies toe te voegen of foutjes op te lossen in code (bug fixing genoemd). Enkele veel gebruikte plug-ins zijn contactformulieren, bewegende sliders, fotogalerijen etc.

Wat als je WordPress plug-ins niet bijwerkt?

Hackers zijn altijd op zoek naar kwetsbaarheden in websites. Werk je niet regelmatig je WordPress versie of je WordPress plug-ins bij, dan vergroot je de kans dat je website gehackt wordt of niet meer goed functioneert met onder andere deze gevolgen;

 • hackers plaatsen linkjes en spam content op je website
 • je ontvangt zeer veel spamreacties en nepregistraties
 • je website wordt automatisch doorgelinkt naar een andere website
 • hackers sturen uit jouw naam phishing mails naar andere gebruikers
 • je opgeslagen klantgegevens worden gebruikt om spammail te versturen
 • je website kan trager worden door het gebruik van plug-ins met oude code. (en sneller van plug-ins met juiste code)
 • Je website verstuurt ongewenste berichten naar allerlei emailadressen
 • Je website(server) neemt ongewenst deel aan bepaalde computernetwerken

En uiteraard is in veel gevallen je bedrijfswebsite niet meer bereikbaar. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor de correcte omgang van klantgegevens. Door het niet bijhouden van updates breng je mogelijk klantgegevens in gevaar. Indien je het slachtoffer bent geworden van een datahack, ben je verplicht dit te melden aan de autoriteit Persoonsgegevens. Goed om te vermelden is dat WordPress een open source CMS systeem is, waarin elke ontwikkelaar een plug-in kan aanbieden. Het selecteren van de juiste plug-in is dus belangrijk.

Hoe kan ik zien of ik WordPress moet updaten?

Als er een WordPress update of WordPress Plug-in zichtbaar is, zal deze op je dashboard zichtbaar zijn. Sommige webbouwers zetten deze zichtbaarheid ook uit. Informeer of je website up to date is.

Kost het updaten van plug-ins geld?

Niet alle plug-ins zijn gratis. Premium of uitgebreide plug-ins vragen eenmalig of jaarlijks een bepaald bedrag. Indien je een licentie hebt ben je vaak in de mogelijkheid gebruik te maken van updates. Indien je niet over een licentie beschikt, kun je ook geen updates installeren. Een groot deel van WordPress plug-in wordt wel gratis aangeboden.

Kan ik automatisch updates bijwerken?

Sinds enige tijd is in WordPress een mogelijkheid om automatische updates uit te voeren. Hier schuilen echter wel een aantal gevaren in, want op het moment je steeds je plug-ins update en je website verder niet controleert op de juiste werking, bestaat er het risico dat je website (gedeeltelijk) niet meer werkt zonder dat je het beseft. Dit kan komen doordat;

 • Een bijgewerkte plug-in niet werkt op jouw PHP versie
 • Een bijgewerkte plug-in niet meer compatibel is met een van je andere plug-ins
 • Een bijgewerkte WordPress versie niet meer goed werkt met een niet bijgewerkte plug-in (of andersom)

Hulp nodig met updates?

Met een goed update beleid zorg je voor een veilige website. Premium Online biedt hiervoor een periodieke WordPress update service, met voorafgaand een backup en waar nodig een test van de bijgewerkte plugins op een staging omgeving (bij grote websites bijvoorbeeld). Naast onze WordPress update service bieden wij ook een maandelijkse inzichts-rapportage aan waarin exact staat aangegeven welke plug-ins zijn bijgewerkt en of er nog updates beschikbaar zijn. Zo weet je als bedrijf of je Website up to date is.

Gerelateerde artikelen

Misschien vind je deze ook interessant

CPO en ROAS berekenen voor Google Ads

CPO en ROAS berekenen voor Google Ads

Twee belangrijke statistieken die marketeers gebruiken om verwachte opbrengsten uit Google Ads te voorspellen zijn de Cost Per Order (CPO)…

Hoe gaat een website redesign in de praktijk?

Hoe gaat een website redesign in de praktijk?

Eens in de zoveel tijd wil je graag je bestaande website in een nieuw uiterlijk zien. In de webwereld heet…