Website Hosting uitzoeken is nogal een klus voor een ondernemer. Hoe zorg je er nu voor dat je een degelijke website hosting uitzoekt met de juiste specificaties. En welke specificaties past het beste als je een website laat maken? Wij zetten de meest belangrijke hostingspecificaties voor jou als ondernemer netjes op een rij, zodat je hier om kunt vragen als je een website offerte opvraagt bij een webbouwer:
Een dedicated IP adres voor je website is een adres waarop alleen jouw website bereikbaar is. Bij een shared IP adres zijn er meerdere websites bereikbaar onder hetzelfde IP adres en dit kan negatieve invloed hebben voor je zoekresultaten, autoriteit en vertrouwensstatus op het internet.
Een dedicated server voor je website wilt zeggen dat jij als enige website op deze server wordt gehost. Dit betekent dat jij de volledige capaciteit van die server voor je website hebt en niet hoeft te delen zoals bij een shared server.
Solid state hosting wil zeggen dat je website is opgeslagen op een server voorzien van een SSD schijf. Dit geeft een enorme boost aan de performance (zoals laadsnelheid) van je website.
Als je een WordPress Website gaat laten maken kies dan ook voor hosting die hier speciaal voor gemaakt is. Dit biedt namelijk grote voordelen in veiligheid, configuraties, snelheid etc. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Magento Hosting, Joomla Hosting en/of andere hosting speciaal voor een CMS syteem
Een belangrijk onderdeel van een website is het hebben van Caching. Hierdoor versnelt de laadtijd van een website aanzienlijk. Er zijn veel verschillende soorten Caching methoden beschikbaar. Zo kun je Caching instellen met een WordPress Plugin en/of een aparte server configuratie met bv. Varnish Cashing.
Een content delivery netwerk, afgekort CDN is een ook een manier om een website te versnellen. Dit is vooral handig bij website met bezoekers vanaf verschillende continenten. Delen van een website worden opgeslagen op servers over de hele wereld zodat deze sneller geladen kunnen worden.
Het tussendoor kunnen upgraden of downgraden van je hosting is belangrijk. Stel het goed gaat met je website dan wil je kunnen groeien zonder dat je website daar last van heeft. Daarentegen wil je ook kunnen terugschakelen op het moment je website ook met mindere specificaties alles aankan. Sommige webbouwers bieden de mogelijkheid om tijdelijk – bijvoorbeeld met het hoogseizoen of aankoopperiodes zoals kerst – je hosting op te schalen. Dit is zeer interessant voor webshops die bijvoorbeeld zich richten op een seizoensproduct.
Dit is het inzicht in hoevaak je website ‘up’ is. Als je website ‘down’ is, is deze niet bereikbaar. Veel providers stunten met 99,99% uptime garantie, maar laten vervolgens niet transparant zien of dit ook behaald wordt. Vraag daarom of je inzicht kunt krijgen in je uptime. Er zijn overigens ook externe tools hiervoor zoals Uptime Robot. Hiermee kun je zelf een alert instellen zodat je een berichtje krijgt wanneer je website eruit ligt. (sinds kort kan dit ook op een mobiel met een app)
De grootte van je serverruimte bepaald hoeveel je er online op kunt slaan. Heb je bijvoorbeeld een serverruimte van 10GB kun je tot maximaal 10GB media en materialen opslaan (minus de opslag die je website architectuur vraagt). Upgraden hierin moet ook makkelijk zijn zonder dat je website hier aan de voorkant last van heeft.
Dataverkeer is de hoeveelheid data die wordt gegenereerd door bezoekers. Bezoekers bekijken pagina’s, foto’s, documenten etc. en die worden gedownload naar hun eigen computer. Dit is dataverkeer. De hoeveelheid dataverkeer wordt door veel hostingproviders beperkt tot een bepaalde hoeveelheid per maand. Zorg ervoor dat inzichtelijk is hoeveel dataverkeer je hebt per maand en hoeveel je moet bijbetalen als je hierover heen gaat. Dit is vooral het geval bij goedkope hosting pakketten die stunten met prijs maar waarbij je dik moet betalen op het moment je over de gestelde limieten gaat.
Een SSL configuratie op je website zorgt ervoor dat je website is ingesteld op https in plaats van http. Al het dataverkeer wordt dan versleuteld verzonden. Dit wordt op je hosting geconfigureerd en geïnstalleerd. Zorg ervoor dat je hosting hiervoor mogelijkheden biedt.
Een serverrespons is de snelheid in ms (milliseconde) waarop een server voor het eerst reageert. Bij shared en virtual hosting ligt een serverrespons over het algemeen iets hoger dan bij dedicated non-virtual hosting.
Dat je website overdraagbaar is naar een ander bureau en of je eigen hostingomgeving vinden wij anno 2016 vanzelfsprekend. Echter biedt 99% van alle webbureaus deze functie nog niet aan. Zorg ervoor dat je website in het geheel overdraagbaar is naar een ander bureau of nog beter: dat je hostingomgeving 1 op 1 kan worden overgezet op jouw naam en account. Zo behoudt je volledige controle op het moment je een samenwerking wilt beëindigen.
Eigendomsrechten zijn vaak een issue. Vraag goed na wie uiteindelijk eigenaar is van je website. Niet alleen van de foto’s en tekst op de pagina, maar ook van de achterliggende code, architectuur en server configuratie. Volledig eigendom op naam van de klant is zeer belangrijk. Hiermee voorkom je veel ellende op het moment je wilt overstappen, stoppen of een nieuwe website laat maken door een andere partij.
Veel websitebouwer en hostingpartijen voorzien hun hostingcontract met een een jaarlijkse verplichting. Je kunt beter kiezen voor een provider die geen opzegtermijn hanteert of met een opzegtermijn van maximaal 1 maand, zodat je zelf kunt stoppen wanneer jij dat wilt.
Een backup mogelijkheid is erg belangrijk voor als de website kapot gaat door je eigen toedoen, toegang van buitenaf zoals een aanval van hackers of als de fysieke server kapotgaat. Zo kun je snel een backup terug (laten) zetten.
Malware scanning is een redelijk nieuwe functionaliteit van hostingproviders. Dit is een functionaliteit die continu scant of er malware actief is op je website. Bij het detecteren hiervan ontvangt je webbouwer een automatische waarschuwing.
Zorg voor een beveiligde FTP toegang op je website, zodat jij of je webbouwer altijd in bulk bestanden kunnen uploaden buitenom je CMS systeem. Dit is vooral belangrijk voor je webbouwer. Daarnaast is het belangrijk dat dit op een beveiligde manier gebeurd, bijvoorbeeld van Secure FTP (sFTP).
Het geniet de voorkeur dat de fysieke hosting van je website in Nederland of Europa is gevestigd.
Het werkend maken van email vanuit bijvoorbeeld formulieren op je website dient vanaf je hosting geconfigureerd te worden. Zorg ervoor dat je hostingomgeving dit heeft ingesteld en dat er dus mail gestuurd kan worden vanuit jouw naam in je eigen hostingomgeving.
Dit zijn aparte ‘taken’ die met regelmaat kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het updaten van producten via een externe koppeling die elke nacht automatisch wordt uitgevoerd of het ophalen van actuele prijzen of instellingen.
Inzicht in de prestaties en performance van je hosting, zoals processorcapaciteit, verzonden dataverkeer en % aan gebruikte opslag is handig om als ondernemer te zien of je hosting past bij je website. Zo kun je kijken of je niet teveel betaald voor je hosting óf dat je hosting continue aan maximale capaciteit zit en je het beste kunt bij kunt schalen.
Load balancing functionaliteiten zijn voor website met ontzettend veel bezoekers op piekmomenten. Dit zorgt er dan voor dat de website over meerdere servers verdeeld wordt bij piekmomenten. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt bij Google, Facebook, Youtube etc.
Je hostingconfiguratie dient een gedegen firewall te hebben zodat malware en hackers worden afgeslagen. Het mooiste is om die firewall ook te kunnen configureren, zodat je bijvoorbeeld een eigen VPN kunt configureren.
HTTP/2 is een nieuw protocol dat bestanden sneller inlaadt op een website, omdat er met meer connecties tegelijk de website ophaalt voor een bezoeker.
De gebruikte programmatuur is belangrijk in een hostingomgeving. Zo voorzien nog weinig hostingpartijen in het nieuwe PHP 7.0, dat zo’n 30% sneller is dan PHP 5.6.
Na het lezen van al deze specificaties denk je vast dat goed hosting ontzettend duur moet zijn. Niets is minder waar. Wij bieden al hosting voor je website laten maken vanaf 17,50 per maand, voorzien van bijna alle configuraties en specificaties genoemd in deze lijst. Vraag vandaag nog een website offerte aan of neem contact met ons op.
Ook interessant: Je website over laten nemen door een andere partij, hoe gaat dat?
Jij hebt een website of webshop waarop jij een dienst of een product verkoopt, maar het verkeer wordt elke maand…
Je hebt zelf een bestaande website maar het is tijd voor een nieuwe. Je bent niet helemaal tevreden over je…
Soms struin je het hele internet af op zoek naar dat stukje code dat je kunt gebruiken, of kunt aanpassen…